Haribo – początki firmy

Haribo to dziś wiodący producent żelków, firma kojarzona z wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem przez wszystkich miłośników słodyczy. Oto jak wyglądały początki kultowych misiów.
Powstanie marki zawdzięczamy cukiernikowi znanemu jako Hans Riegel. Hans urodził się w roku 1893 i już w młodym wieku pracował dla wielu renomowanych zakładów. Po ukończeniu szkoły współpracował z Kleutgen & Meier, by później przenieść się do fabryk w Neuss i Osnabrück oraz przedsiębiorstwa Heinen.

Rok 1920 był dla 27-letniego wówczas mężczyzny przełomowy – wtedy właśnie założył własną firmę, dziś znaną na całym świecie, nazwaną od pierwszych liter swego imienia, nazwiska oraz miasta Bonn. Początki marki Haribo były niezwykle skromne – pierwsza „fabryka” mieściła się w ogródku przy domu Hansa w Kessenich, na jej wyposażenie składały się wyłącznie proste, kuchenne sprzęty oraz niezbędne składniki. Początkowo, jedynym obok Hansa pracownikiem firmy była jego żona, Gertrud. Sam Złoty Miś narodził się w roku 1922. Przedsiębiorstwo rozrastało się dynamicznie, już 10 lat po swoim powstaniu zatrudniając aż 160 pracowników. Po śmierci Hansa firmę przejęli jego synowie, którzy poprowadzili ją do międzynarodowego sukcesu. Od roku 1992 kultowe słodycze z Niemiec dostępne są również w Polsce.